ТЪРСЕНЕ

m2    m2

   от: до:

ИЗПРАЩАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАПИТВАНЕ

Изчисленията са примерни и се правят при стандартна височина на помещението от 2,60 м. За повече информация, моля използвайте ИЗПРАЩАНЕ НА ОНЛАЙН ЗАПИТВАНЕ !Как функционира климатикът?

 

В хладилния цикъл циркулира хладилен агент, чиято функция е да намали или поддържа определена температура в дадено помещение по-ниска от външната околна среда.  За да се постигне това е необходимо да се извлече топлината от помещението и да се прехвърли на друго тяло (студеният газ), чиято температура е по-ниска и преминава през различни състояния и налягане. Всяка една от тези промени се нарича процес.  Първоначалното състояние на фреона преминава през серия от процеси с определена последователност и се връща към първоначалното си състояние.  Цялата тази последователност се нарича “хладилен цикъл” и се сьстои от четири фази:

  • Разширяване - Първоначално, хладилният агент е в течно сьстояние под налягане във външното тяло.  Необходимо е да достигне до вътрешното тяло и за да има охлаждащ ефект, преминава през един разширителен елемент, чрез който се постигат две неща: падането на налягането и температурата и достигането на работните и стойности.
  • Изпаряване - В изпарителя (вътрешното тяло) , течният фреон се изпарява, отдавайки студ в помещението, с помощта на на вентилатор. В резултат на изпаряването, хладилният агент преминава в газообразно сьстояние и така постъпва в компресора - сърцето на климатика.
  • Компресия - Компресорът нагнетява газта, получава се газ под високо налягане и температура, който постъпва във кондензатора (външното тяло).
  • Кондензация - Газта под високо налягане и температура циркулира в кондензатора и чрез вентилатор се освобождава излишната топлина,при което пада налягането и газта отново се преобразува в хладилна течност и така отново постъпва в разширителния елемент.

Тези процеси се повтарят многократно в затворения хладилен цикъл на климатика. Чрез четирипътен вентил, образно казано, кондензаторът и изпарителят си разменят местата, което позволява използванета на климатика през зимата за отопление, като за комфорт - при минусови температури - се препоръчват инверторните климатици на водещи  марки.

Автор:Ивелин Златев

Климатици за дома и офиса

Най-общо климатиците за дома и офиса се делят на инверторни  http://www.golemanov.com/?action=addon_mscatalog_search&brands[]=7 и конвенционални 

Конвенционалният климатик работи в режим включен - изключен /on - off /. Това води до малко по-висока консумация на електроенергия, тъй като  реакцията му при промяна на температурата в помещението е по-инерционна. Заблуда е това,че инверторните машини работят при ниски минусови температури, а конвенционалните - не ; инвенторните не замръзват, а конвенционалните - да. Инверторните климатици от по-ниско бюджетния клас с нищо не превъзхождат конвенционалните, дори може да е обратното. От тях може да се очаква да бъдат по - шумни, по - неефективни и дори да замръзват. Процесът на размразяване в този тип климатици няма нищо общо с инверторното управление на оборотите на компресора, както и с пестенето на енергия.

Изхождайки от това,че от 01.01.2013год., вече е забранен вносът на конвенционални климатици в страните  от  Евросъюза и предлагането на този тип климатици е много стеснено, няма да се впускам в по-задълбочени сравнения между двата вида, тъй като в скоро  ще изчезнат напълно от ценовите листи, с изключение на моделите с мощност над 12,5 kW.

Не бива да се сравняват  и марките инверторни климатици, а отделните техни модели. Често се случва неизвестна за пазара марка да пусне модел с много добри показатели като : ниво на шум; консумация на енергия; работа в режим охлаждане при минусови температури на околната среда, за сравнение с този - на популярна марка - които пък с обратен знак, са произвели нискобюджетни модели.

инж.Д.Големанов

 

Фирма за климатици или голяма търговска верига - от къде да купя?
Още един въпрос, на който като се замисли човек, бързо ще намери отговора. Всъщност въпросът е "какво очаквам да получа?" Всеизвестен факт е принципът на работа на големите търговски вериги - продажба на електроуред в кашон, използване на фирми подизпълнители за инсталация и гаранционна поддръжка и най-вече продажба на продукти, които трябва да бъдат продадени по таргет. Оглед на помещението - няма шанс, достатъчна е квадратурата!  Иначе - да-20 лева по-ниска цена (не винаги). Резултат - възможен неправилен избор, нискокачествен монтаж и последващо разочарование. Монтажът на климатичната съоръжение има основно значение за добрата му работа!!!
Само коректност и компетентност на специалистите, работещи в офисите и магазините, които Ви консултират, могат да бъдат гаранция, че няма да се изгубите в лабиринта от множество „изгодни” предложения. Макар и на пръв поглед да не личи,някои фирми работят по-добре от множеството и това има значение.Според проучвания на клиентското мнение, по-важно е да изберете първо фирма с утвърден авторитет, на която можете да се доверите и след това заедно, съобразно нуждите и възможностите Ви, да изберете подходящия за Вас модел.

 

Какво e BTU


Повечето климатици са с капацитет, измерен в Британски топлинни единици (BTU). По-точно 1 BTU е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата на един паунд вода (0.45kg) вода с 10° по Фаренхайт (0.560 C). 1 BTU = 1,055J.
Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W. Например климатик сплит система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отвежда от стаята ни 3520 W топлина.

Какво представляват коефициентите за енергийна ефективност?
EER (energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената  хладилна мощност във W спрямо консумираната електрическа мощност във W (ват) в режим на охлаждане. Например, ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.

Аналогичен е коефициентът COP – коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP коефициентите са по-големи, толкова климатикът е по-икономичен. На пръв поглед имаме един и същ климатик, един и същ топлообменник, който охлажда или отоплява, а коефициентите на енергийна ефективност са различни. Защо става така?
Това е в зависимост от чисто физичните характеристики на хладилния агент, които не са постоянни в целия работен температурен диапазон поради различен топлообмен и поради това, че фреоните, преминавайки през компресора на климатика, служат също и за да го охлаждат.

Директивата 92/75/ЕЕС на Европейския съюз от 01.01.2004 година за енергийно окачествяване на климатичните инсталации, разпространявани в търговската мрежа, определя класове за енергийна ефективност на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност). При 8-10 години среден експлоатационен живот на климатиците възвръщаемостта от спестена консумация на ел. енергия е между 3 и 5 години за високоефективните модели (клас А), при условие че се експлоатират целогодишно. Климатичните инсталации с енергиен клас А се препоръчват за отопление през есенно-зимния сезон поради по-ниската консумация на ток, съответно по-ниската себестойност на отоплението.
Доста търговци на климатици, както и някои фирми за доставки и монтаж, представят максималната отоплителна мощност на инверторите и техния COP фактор като основни характеристики, които се вземат предвид при избора на климатик за енергийно покриване на помещенията. Поради технологични дадености колкото климатиците са по-маломощни, толкова е по-висок енергийният им коефициент и непредубеденият клиент лесно се подлъгва.
Обикновено се декларира, че по-маломощният (по-евтиният) модел „ще върши работа”, понеже той има голяма максимална мощност и висок COP. При първоначалното си включване климатикът тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време избраната от нас температура, след което нормалната му работа се осъществява в поддържащ режим на 30-40% натоварване. Само при тези условия климатикът е безшумен и икономичен. Тогава топлината в стаята постъпва равномерно и се наслаждаваме на комфорт. Ако направите компромис и климатичната мощност не е достатъчна, климатикът работи в неикономичен режим, шумно и има опасност да дефектира.
Ако вече твърдо сте взели решение да се сдобиете с нови електроуреди от висок енергиен клас, направете си добре сметката, преди да се хвърляте в смели покупки. Вероятността да си купите техника, която да завърти електромера ви, не е малка. По принцип вече почти всички по-големи производители се стараят техните продукти да са от клас А. Причините са както от природозащитна, така и от съвсем икономическа гледна точка, тъй като клиентите стават все по-взискателни. Затова пък уредите от клас А+ или от най-високия А++ все още не са толкова масово употребявани. Основната причина, поради която хората се отказват от по-високоефективните уреди, е цената. Най-сериозен е проблемът с климатиците. „При тях разликата е най-съществена, като може да стига до няколкостотин лева, които често се оказват решаващи. Една инвестиция от около 1800 лв. в два инверторни климатика клас А при нормална експлоатация се изплаща напълно за около 5-6 години само от спестените разходи за отопление и охлаждане. За сравнение два, но не инверторни климатика, които гълтат значително повече ток, струват по-малко от 1000 лв., като притежават същите параметри. При останалите електроуреди разликата в цената не е толкова съществена - от порядъка на 10%.
От климатичната техника най-икономични са тези, които имат така нареченото инверторно управление, или по-простичко казано -  инверторни климатици.
Инверторните сплит системи са системи, които автоматично регулират мощността си, за разлика от обикновените, които работят в режим включено-изключено. По този начин точно се поддържа зададената температура при по-ниски нива на шум и което е най-важно – с икономия на електроенергия от 25 до 70% спрямо обикновените климатици. Обезпечава се голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. В този случай инверторът превключва в режим на работа на ниска мощност, за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия. Инверторните сплит системи имат плавно регулиране, а оттам и стабилна температура, без резки колебания и без риск от простудяване (фиг.1). Инверторният сплит може да работи при отрицателни външни температури до минус 20єС, което при обикновения сплит е почти невъзможно. Инверторното управление преобразува променливия ток в прав и регулира мощността на климатика чрез промяна на стойностите на правия ток, а оттам и оборотите на въртене на компресора. Тя се определя от необходимия отоплителен∕охладитилен капацитет.


Има 4 вида инверторни сплит системи:

1. АС – променливотокови (енергиен клас В и С)
2. DC – правотокови (енергиен крас А)
3. DDC – дигитални правотокови (енергиен клас А и А+)
4. DDC Hybrid (енергиен клас А+ и А++)


Като цяло всички видове инвертори са високотехнологични изделия. Като тяхно предимство можем да посочим голям набор от функции, много ниски нива на шум, голяма икономия на електроенергия, по-дълга експлоатация, плавно регулиране на температурата в тесен диапазон. Може да се каже, че това е идеалният вариант за домашна употреба. Единственият недостатък е по-високата цена спрямо обикновения сплит.
Болшинството от хората смятат, че инверторите са климатици, които могат да обръщат режима на работа: на „топло” и на „студено”. Това обаче не е съвсем така! Според технологията, по която са създадени, съвременните климатици имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката, в която желаем. Каква енергия, ще попитате, има през студените зимни дни, че да я внесем в стаята и да се топлим? Има, и то доста много: това е енергията от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда.
Основният агрегат, който прави това пренасяне, е компресорът. Обикновените климатици са съоръжени с компресори, които просто получават захранване и работят с цялата си мощност, докато температурата в помещението, която сме задали, бъде достигната.
А основното достойнство, което ни кара да захвърлим калорифера и да го заменим през зимата с климатик, е икономичността.
За да се постигне желаната икономичност, производителите са възприели плавното регулиране на мощността на компресора, като изменението е в зависимост от температурата, която трябва да се достигне. Това се оказва изключително ефикасно в режим на „топло” през зимата. Поради тази причина и самите компресори на тези климатици са по-специфични от обикновените. Те са двойно роторни и скрол (спирални).
Инверторите са климатични системи, при които е реализирано цифрово плавно управление и контрол на мощността на компресора с цел постигане на максимална топлинна ефективност. Ако решите да се сдобиете с климатик и разчитате на него през зимата, най-добри са инверторните сплит системи.

Автор: инж. Мариян Петров

 

Подови конзоли- климатици с вътрешно тяло за подово-стенен монтаж.

Тези модели климатици притежават няколко предимства/най-вече в отоплителен режим/:
1.Част от въздушната струя от вътрешното тяло на климатика при режим „отопление“ се издухва ниско по пода,като по пътя на естествената конвекция топлият въздух затопля равномерно  цялото помещение, а другата част от струята при монтаж под прозорец „обира“ топлозагубите от прозореца;
2.Цялата струя от климатика в режим „охлаждане“ се издухва към тавана,откъдето по пътя на естествената конвекция студения въздух равномерно охлажда помещението;Климатици за подов монтаж - обдухване
3. Температурния сензор на климатика, който следи стайната температура и съответно управлява работата на  климатика, се намира на височина 50-60 см от пода, която съответства на височината на човешкото тяло в покой/седнало на стол или на дивана пред телевизора/;
4. При подовия монтаж клиентът много по-често се сеща да си почисти филтрите;
5. Монтажът под прозорец става доста по- прибран, тъй като външното и вътрешното тяло се монтират "гръб с гръб“.Климатици за подов монтаж -Daikin серия FVXS
6. И не на последно място, има помещения, където може да се монтира само подов климатик, например подпокривни помещения със скосове.
 

 

ФУНКЦИИ НА КЛИМАТИЦИТЕ

Автоматични движение на клапите Auto swing

Климатици с тази функция автоматично разпределят въздуха в стаята, осигуряване на постоянна температура

Автоматичен рестарт 

Климатици с тази функция имат възможност при спиране на  електричеството, както и при определени колебания, при нестабилно електричество, след неговото възстановяване на върнат предишните си настройки и продължат действието си все едно токът не е спирал.

Изсушаване или обезвлажняване 
Климатици с функция изсушаване ви позволява да се избавите от излишната влага в помещението, без да се отклонява от настройките на климатика и  параметрите на температурата

Функция автоматичен режим на работа

Тази функция дава възможност на климатика за автоматично превключване в един от двата режима – отопление или охлаждане, с цел запазване на постоянна температура.Микропроцесор извършва фин контрол на множество параметри на климата в стаята (температура, влажност на въздуха, шум и т.н.). Това може да се използва в места, където има големи източници на температура (или обратното) и климатици с функция автоматичен режим могат да запазят температурата постоянна

Функция за самодиагностика, сервизна диагностика
тези климатици, които имат функция  самодиагностика, следят състоянието на всички възли на климатикa за откриване на аномалии в работата си и показва информация за наличие на повреда или проблем на дисплея. Такава система за сервизна диагностика e присъщи на повечето модели сред елитната група на японски климатици.

Функция за индикация на замърсяването на филтъра
Показател за замърсяване на филтъра на вътрешното тяло информира потребителя за състоянието на филтъра, от което може да се разбере кога трябва отново да се изчисти. Измиването на миещите филтри се извършва с топла вода.  

Функция автоматичен въздушен поток

плавен преход на скоростта на вентилатора, осигуряващ ефективна въздушна струя, като се стреми  да не се причиняват температурни разливи във врмето на работата. Или с други думи- тези климатици, когато се включат, започват да духат с максимална сила, като се достигне работната температура- започват да намаляват силата на въздушния поток. Тази функция е най-подходяща за инверторните климатици

Климатици с ръчен режим на скоростта на вентилатора

С дистанционното управление може да се настройват различни позиции на жалузите на климатика. Тази функция е при всички климатици, а характерното за нея е, че когато  климатиците за  в режим отопление, трябва да духат към пода, защото там е студеният въздух, за охлаждане- обратно.

Климатици с ръчен режим на въздушния поток

Позволява да използвате дистанционното, за да определите скоростта  на вентилатора -  с което се променя интензивността на разпределение на въздуха. При отопление въздухът трябва да се насочва към пода, защото там е по- студено, при охлаждане към тавана - защото там е топлият въздух.

 Климатици с 24-часов таймер

Предоставя лесен за употреба програмируем таймер за ежедневната работа на климатика  -сами го настройвате в колко часа да се включва и изключва. Климатици с такава функция са полезни, защото можете да ги настройвате да се включат 1 час преди да пристигнете на работа или да се приберете в къщи.   

Климатици с тиха работа, ниско ниво на шум

Тази функция предоставя намаляване на шума на вътрешното тяло и се постига с помощта на набор от най-новите технически постижения, получени чрез компютърна симулация на въздушния поток.
 

Инверторни климатици и климатици в Клас А – най-ниска консумация

Клас А - най-ниската консумация на енергия- е резултат на комбинация от напреднали високи технологии и интелигентен контрол.

Автоматичен въздушен поток, принципът на инверторните климатици.

 

Климатици с мощен режим или режим на работа с повишена мощност

Осигурява бързо, ускорено затопляне или охлаждане, с параметрите, определени от потребителя.

Климатици с нощен режим

Този режим на работа е зададен определен период от време  (Обикновено няколко часа), след изтичане на който, климатикът се изключва. Намаляване на нивото на шум, поддържане на определена, оптимална температура ,необходима за човешкия сън. Ако климатикът работи в режим на охлаждане, след 30 минути температура автоматично се увеличава с 1 ° C, а след още един час с  2 ° C.  Тази промяна в температурата може да се създаде комфортна среда, докато спите.

Комфортeн режим на заспиване Good Sleep Operation™

Предоставя изкуствено симулиране на колебания на температурата, шумолене на листа за по добър сън и отмора

Климатици със сензор за движение "Intelligent Eye" (Intelligent EYE ™)

Климатикът се включва, когато има присъствие на хора, а при липса на хора в продължение на 30 мин.- се изключва. Това е част от енергоспестяващ режим на климатиците

Климатици с филтри за пречистване на въздуха

Климатиците имат по няколко филтъра.

Стандартен прахов филтър – той има форма на мрежа и предпазва вътрешното тяло от прах, косми и др. Този филтър  имат всички климатици.

Антибактериални филтри – кахетинов, плазмен, йонен филтър.

Катехинов – катехинът се извлича от листата на някои растения и има способността да унищожава микробите.

Йонен филтър или йонен дезодориращ  или електростатичен (за различните модели са различни, но изпълняват сходни функции ) – климатици с такъв филтър могат също да елиминират бактерии, премахват миризми и малки прашинки. Те се използват и за функцията самопочистване.

Плазмен – подобен е на йонния, но за разлика от него, тук се създава много силнo електрично поле, около което въздухът е под формата на плазма и унищожава всяка бактерия, която премине. Климатици с този филтър имат по-добро действие от йонния филтър, като също притежават и йонизатор – отделя йони, които помагат за доброто здраве на човека.

Климатици с икономичен режим

Климатикът не работи с пълните си възможности, а използва само 2/3 от капацитета за работа при нормални условия, което значително намалява консумацията на енергия на при  дълготрайна употреба. Например вентилаторът не се върти с големи обороти, температурата в помещението се намалява с няколко градуса за няколко часа (при  отопление). В този режим се включват климатици при отсъствие на хора, за да може при тяхната поява бързо да се затопли помещението,  или когато има прекалено много хора и отоплението може да намалее

Климатици с двоен контрол на температурата

Климатици с допълнителен сензор за температура на дистанционно управление, което се използва от климатика за допълнителна базова температура на контрол в избрана част от помещението, което повишава точността на температурата.

Климатици с 3D  въздушен поток 3D-Flow ™)

Автоматично разпределение на въздуха в 3 измерения – вертикално и хоризонтално движение, като се гарантира най-висока температура на базовото ниво. Това е особено полезно, когато климатикът се намира в единия ъгъл на стаята и трябва да духа в диагонал, в противен случай в едната половина ще бъдe със сигурност по-топло ( всички климатици охлаждат по-добре отколкото отопляват, затова често се говори за отопление). Не всички климатици имат тази функция.

Климатици с компресор с плаващ ротор  Daikin Swing compressor™

При тях няма триене на частите, което прави климатика тих, няма вибрации и  значително удължава неговия живот.

Климатици с ниско температурен компресор

Дава възможност да работят  климатиците при температури до -35 ° C, която ви позволява да използвате системата през цялата година
 

Климатици с топъл старт Hot Start

Тази функция е достъпна само за режим на отопление. Благодарение на специална програма се  предотвратява изпускането на студен въздух при стартиране на климатика, като вътрешния вентилатор се задвижва само когато топлообменникът е с повишена температура.  

Инверторна технология  - инверторни климатици

Гарантира плавен контрол на промяна на честотата на компресора, прави климатика по-тих, икономичен, с по-дълъг живот на компресора, осигурява висока точност на поддържаната температура

Климатици с две дирекции на въздушния поток
определя се посоката на въздушния поток, който излиза от климатика, има по-добро насочване на въздуха. 

Климатици с дифузер
по-добър въздушен поток, по-силен с насочена струя

Климатици с V-PAM технология при  инверторните климатици

Тази технология води до по-висок  коефициент на ефективност. Специфичното при нея е, че компресорът може да работи при 380V , намалено е нивото на шум.

 

ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Всички климатици могат да бъдат закупени на изплащане според условията на ТиБиАй кредит. За повече информация, натиснете иконата по-долу!